Sporen gewist in 09/07

Markten en platencollecties

25/09/07

Vrijdag ging ik naar de markt in Gent. Ik vond dat het daar niet ‘klopte’. Alle kraampjes stonden kriskras door elkaar: een viskraam naast een kraam met kleren, daarnaast een met snoep, dan een met Italiaanse specialiteiten, ernaast een met brood, dan een met vleeswaren, dan weer een met vis, enz. Geen ordening. Dat is in Mercat de la Boqueria (Barcelona) wel anders: vis netjes bij elkaar, vlees, fruit en groenten.

Enkele dagen tevoren had ik De actualiteit van een 19e-eeuwse classificatietheorie van Marjolein van der Linden en Henk Magrijn in InformatieProfessional (7-8/2007) gelezen, een artikel dat ik heel goed kan gebruiken in mijn lessen over, tja, classificaties. De auteurs gaan voorbeelden uit het alledaagse leven niet uit de weg (Albert Heijn, brievenbussen van TNT) en openen met een conversatie over het organiseren van een platencollectie uit de film High Fidelity:

Is it chronological?
No
Not alphabetical…
Nope
What…?
Autobiographical
No f[…] way
I can tell you how, I can prove it: Deep Purple to Howling Wolfe in just 25 moves: I wanna find a song ‘dance light’ from Fleetwood Mac. I have to remember that I bought it for someone in the 1983 pile, but I didn’t give it to them for personal reasons…

Dat deed me dan weer denken aan de manier waarop Ellen Degeneres haar cd’s ordent:

Informatie 2007 – Productpresentaties

21/09/07

Op Informatie 2007 heb ik ook twee productpresentaties afgeluisterd.

Vrijdag sprak Taco Ekkel namens Medialab over My Discoveries van AquaBrowser, op biblioblogs al menigmaal de revue gepasseerd.

Donderdag had ik postgevat aan de beursstand van de Vlaamse provincies (en nee, niet alleen omdat ze daar lekkere wijn schonken). Ik kreeg er een uitvoerige privé-uitleg van Joris Eeraerts over Ovinob (Oost-Vlaams InformatieNewerk van Openbare Bibliotheken) en ik ging daar nog uitgebreid verslag van uitbrengen (over de federated search, de verfijnmogelijkheden, de mashups, het Dashboard, de rate & review, de attenderingen en andere aanbevelingen, …), maar op informatiebeheer.be zijn ze me voor!

Inderdaad, er gebeurt al heel wat in onze achtertuin en ik spring nu op de fiets richting Zomergem, naar de dichtstbijzijnde Ovinob-bibliotheek, want ik wil zo snel mogelijk zo’n MijnOvinob.be-account.

Informatie 2007 – De Bronnenwijzer

19/09/07

Op Informatie 2007 heb ik het grootste deel van dag twee in aula twee doorgebracht.

Over FRBR wou ik wel eens wat horen, ook al is formele ontsluiting veel minder mijn ding dan inhoudelijke. En ja, ik kan er dankzij Rosemie Callewaert nu toch een woordje over meepraten. Denk ik.

Verder wou ik Johan Velter (Openbare Bibliotheek Gent) wel eens zien spreken over het GIS-project, al is het vooral sociologe Els Verhasselt die ik zal onthouden. Zij slaagde erin om op geheel sexy wijze de theorie achter de correlatiecoëfficiënt uit te leggen.

Nog iemand die ik niet wou missen, was Edwin Van Troostenberghe, bibliothecaris openbare bibliotheek Middelkerke en verantwoordelijke project Delphi. Op Informatie 2007 kwam hij de Bronnenwijzer voorstellen, een tool bij het professionaliseren van inlichtingenwerk.
Ik had niet gedacht dat dit een 2.0 project zou zijn, maar Edwin kondigde het in zijn korte introductie wel zo aan. Het vervolg was een prima presentatie, maar de Commissaresse gaat niet akkoord met die 2.0 sticker.

Een testversie en alle informatie rond het concept kun je bekijken op www.bronnenwijzer.be, maar Edwin demonstreerde het vanuit de collectieve catalogus WINOB. Je zoekt bijvoorbeeld op dementie, diabetes, solliciteren, en dan verschijnt een wit-in-rode i:

WINOB - Infowijzer

De ‘klant’ klikt en krijgt in een aparte interface een overzicht van aanbevolen boeken, websites en multimedia die in zijn vraagcontext relevant kunnen zijn:

Infowijzer - Omgaan met diabetes

Tuurlijk is inlichtingenwerk belangrijk, maar ik ben er niet van overtuigd dat het inlichtingenwerk (aan de balie) van de fysieke bibliotheek zich zomaar laat vertalen naar een virtuele omgeving.
Het doet me denken aan al die bibliotheekcatalogi (van weleer), niet meer dan een letterlijke omzetting van de oude kaartenbakfiches naar databankrecords.
Dat is geen Web 2.0.
Of aan classificatie/plaatsingssystemen die (indertijd) letterlijk naar het web vertaald zijn om dan daar websites mee te ordenen.
Fout fout fout.

De Bronnenwijzer komt niet tegemoet aan de autoriteitsverschuiving die Bibliotheek 2.0 kenmerkt. Integendeel, het gatekeeper-schap van de bibliotheek staat voorop: een team van informatieprofessionals gaat selecteren voor de klant, lijstjes maken (‘keurlijsten’ noemen ze het).
Ik geloof daar niet meer zo in, toch niet in een online omgeving. Op het web bevindt zich de zelfstandige klant, die op grond van eigen criteria zelf wil kunnen filteren.

Edwin plaatste de Bronnenwijzer in zijn presentatie tegenover de verfijnmogelijkheden zoals aanwezig in zoeken.bibliotheek.be en zoeken.bibliotheek.nl. Die noemde hij niet-intelligent.
Mm, ik hoor elke dag hoe enthousiast zoekers over die ‘faceted search’ zijn. Daarom, waarom moet je naar die Infowijzers via een extra klik op zo’n wit-in-rode i? Weer een klik, weer een tool, geen integratie.
De interface zou heel wat meer 2.0 zijn, als de – overigens zinvolle – informatietypes van de Infowijzer (bv. een oriëntatie op diabetes, lekker eten als diabeet, kinderen en diabetes, getuigenissen van diabetici, praten met anderen, op de hoogte blijven van diabetes, cursusaanbod) geïntegreerd bij de verfijnmogelijkheden zouden komen te staan, een bijkomend facet van inhoudelijke ontsluiting meer toegespitst op doel, doelgroep en gebruiksnut van de bronnen.

Als instrument voor de inlichtingenwerker aan de balie zie ik er wat in, het is een knap project en Edwin Van Troostenberghe is een goede spreker, maar wel 1.0.

Informatie 2007 – De podcasts

17/09/07

Komende winter ben ik van plan om te gaan langlaufen, voor ‘t eerst.

Zo was er enkele dagen geleden ook een ‘voor ‘t eerst’. Gepodcast.
Ik dacht, daar luister ik niet naar, ik wil het niet horen, niet, echt niet.
Dan luister je toch. En stiekem vind je dat podcasten eigenlijk wel leuk. En beluister je ze allemaal.
In het schema staan podcasten en videocasten rechts onderaan, een complexe oplossing voor een klein probleem.

Zo denk ik ook over dat langlaufen.

Maar misschien verdient podcasten wel een schema-upgrade.
In een presentatie van deze mannen zag ik de mogelijkheden van podcasten voor de bibliotheek nog eens netjes opgesomd, vandaar.

Op aanraden van Jens De Groot heb ik me trouwens aan het slidecasten gezet. Lang heeft het experiment niet geduurd, dat synchroniseren is me net iets te veel een gepruts, dus heb ik gauw gekozen voor de luie optie, je linkt de podcast in SlideShare, maar de slides laat je door de bezoeker bedienen.

Ook een idee voor dat langlaufen, me gewoon laten voortduwen.

Informatie 2007 – Dag 2

14/09/07

Vandaag zetel ik in het top-technologie-trends-panel op Informatie 2007 en doe aan live bloggen.
het is nu de avond ervoor en ik zal deze post morgen publiceren

Ik denk dat we met ons vijven wel een mooie verzameling van tien trends bij elkaar hebben gesprokkeld:

1. Draadloos netwerk in de bibliotheek
2. De attenderingsservice van I-City PBL
3. Blogs
4. Online communities
5. Del.icio.us new world: social bookmarking in de HOB
6. Goochelen met Google Books
7. OPAC sucks
8. Mashups
9. LibraryThing
10. The slow library movement

Die laatste vind ik een goede afsluiter. Ik had er tot voor kort nog niet van gehoord en het begrip geeft in Google zelfs geen 50 hits, maar het vat veel van de bedenkingen samen die sommigen terecht bij de hype rond Bibliotheek 2.0 formuleren. niet dat Bibliotheek 2.0 een hype is

De volledige presentatie van de 10 trends:

en dan nu deze post bewaren voor de live blogpost van morgen

Informatie 2007 – Dag 1

13/09/07

Wat een schitterende keynote op Informatie 2007 vanochtend, Peter Hinssen hééft het, zoveel is zeker.
Hij heeft er met zijn uiteenzetting over Web 2.0 vast toe bijgedragen dat het publiek ‘s namiddags in groten getale is afgezakt naar mijn presentatie over Bibliotheek 2.0: de zaal zat overvol enthousiaste toehoorders.
Dan maar gauw nog enkele van zijn citaten in mijn verhaal ingepast, bv. dat digital natives kunnen leven met het feit dat Wikipedia niet altijd even betrouwbaar is, dit in tegenstelling tot digital immigrants die maar moeilijk kunnen verdragen dat de controle vermindert.
Eppo van Nispen sprak daar in zijn – m.i. veeleer teleurstellende want al te sloganeske – verhaal over DOK Delft ook over, hij formuleerde het als “je hoeft je niet te beheersen, laat het los, laat je gaan”.
Er is wel degelijk iets aan het veranderen. Wij informatiespecialisten en bibliothecarissen durven ons al een keer wat meer te laten gaan.
Ik heb het gevoeld en gehoord vóór, tijdens en na mijn lezing.
De Commissaresse blikt tevreden terug op een eerste dag Informatie 2007 en kijkt al uit naar morgen.

Informatie 2007

12/09/07

Het moest er een keer van komen, iedere blogger doet dat wel eens, verzuchten dat hij of zij een tijd geen tijd heeft gehad om ook maar iets te schrijven.
Zo nu de Commissaresse.
Een knaller van een begin van een schooljaar en twee optredens tijdens Informatie 2007 vormen de oorzaak.
Maar voor die ‘evenementen’ heb ik dan weer wel wat geschreven, nieuwe cursusteksten en drie presentaties, één grote over Bibliotheek 2.0 en twee kleine over Blogs en Communities. De grote:

Ik wil er alvast één dia uitlichten, dewelke waarover ik langst heb nagedacht en de enige die ik in het Engels heb opgesteld, omdat het voor mij de belangrijkste is van heel het betoog:

Bibliotheek 2.0 - Problemen en oplossingen

Het schema is natuurlijk in zekere mate subjectief, maar daarover kunnen we het dan morgen eventueel IRL hebben (ik hoop veel volk te zien), anders zijn hieronder de comments voor commentaar geopend!