Sporen gewist in 11/07

Hoera voor Vlaams-Nederlandse uitwisseling

20/11/07

Mijn onderzoek naar aanleiding van het NVB Jaarcongres bracht me ook bij de website Werken in de bibliotheek: mooie banen in de bieb. Op de homepage worden momenteel twee zaken in de kijker gezet: een hip promotiefilmpje voor een bibliotheekopleiding en het project stages en uitwisselingen van de Taalunie. Dat proefproject wil meer bibliotheekkennis over onze Vlaams-Nederlandse grens heen laten stromen en biedt daartoe ondersteuning bij het vinden van een stageplaats/stagiair.

Voelt u ervoor om een korte periode mee te lopen in een bibliotheek over de grens om kennis te nemen van de ervaringen van collega-bibliotheken of juist om kennis van een collega in huis te halen? Als u over bepaalde aspecten van uw vak meer zou willen leren door over de grens op stage te gaan of door iemand een stageplaats aan te bieden, dan nodigen we u uit het aanmeldingsformulier in te vullen.

Het gaat om een verblijf van 1 tot 4 weken, met dagvergoeding voor maaltijden en overnachting als tegemoetkoming. Aanmelden kan tot 14 december.

Maar dit is fantastisch! Doen doen doen.

NVB Jaarcongres

13/11/07

In Vlaanderen durven ze me excuustruus noemen, maar donderdag is het wat anders: dan ben ik excuusvlaming op het NVB Jaarcongres.
Ik treed er op als dagvoorzitter en moderator voor de track Het vak, een hot item dat – zo voorspellen sommigen – tot verhitte discussies tussen de ‘opleidingaanbieders’ zou kunnen leiden.
Een objectieve Vlaming om de brandjes te blussen, ik neem die rol met plezier op.

Het voorbereidend werk is alvast gebeurd:
– bij het Wikipedia-lemma Informatiedienstverlening en -Management zowat alle links naar de opleidingen aangepast;
– de stellingen van de NVB SIG Arbeidsmarkt, Imago, Opleidingen en Kwaliteitszorg afgetapt;
– het document 1 – 1 bij de rust: een Belgische en een Nederlandse bibliotheekopleiding vergeleken afgeluisterd;
– de biografische gegevens van sprekers en panelleden opgespoord;
– de NVB Twitter ge├»nfiltreerd.

Het spel kan beginnen.
Wordt het een ondervraging of een kruisverhoor?
Ik ben alvast erg benieuwd.

Dag van de Literatuureducatie

12/11/07

Als ik in Vlaanderen voor lezing of panel gevraagd wordt, durven de mannen mij al eens ginnegappend de excuustruus noemen. Hm.
Dinsdag is het weer van dattum. Dan zit ik op de Dag van de Literatuureducatie samen met drie heren in een panelgesprek met als titel Brave new world: Web 2.0 en literatuureducatie. Het wordt een debat over de mogelijkheden die de media-ontwikkelingen bieden om jongeren uit het secundair onderwijs in te leiden in de literatuur.
Publiek zijn leerkrachten en bibliotheekmedewerkers.

Biblioblogs lezen bleek handig om goede voorbeelden te ontdekken.
Via Jan Tweepuntnul leerde ik Spinebreakers kennen: ‘the site for book-loving teenagers by book-loving teenagers packed with exclusive author interviews, reviews, videos, …’
Via Edwin ontdekte ik Book Glutton: ‘a new way to read on-line’. Eerder schreef hij over de Books Toolbox: ’50+ Sites for Book Lovers’.
Daarmee is ook meteen weer het monopolie van het Engels bewezen.

Ik zag zopas dat we – de mannen en ik – in de programmatekst voor dinsdag ‘nerds’ worden genoemd.
Hm. Klinkt dat nu beter of slechter dan excuustruus?