Sporen gewist in 12/07

Kerstcadeautip: The Librarians

23/12/07

Het ging hier een week geleden over websites. De inhoud is uiteraard belangrijker dan de verpakking, maar in deze periode van pakjes wil ik toch de Australische serie The Librarians nog eens in de bloemetjes zetten. Die hebben nu eens een knappe website!
Bij het bestuderen van de West-Vlaamse bibwebsites viel op dat er al eens een pagina gewijd wordt aan de voorstelling van het personeel. Leuk, maar bij ABC TV hebben ze het wel heel origineel aangepakt.
Ook de andere onderdelen van de site zitten visueel erg leuk verpakt. Als je nieuwsbrieven zó presenteert, zal niemand ze nog willen lezen via zijn RSS reader.
Minder leuk is dan weer dat je bij het onderdeel Films enkel de trailers van de verschillende episodes kan bekijken. Toen de serie in de outback nog op de buis was, kon je van week tot week de volledige afleveringen via de website volgen, maar daar had je dan wel een héél snelle verbinding voor nodig. Ik ben er alleszins niet in geslaagd langs die weg iets meer te zien dan wat schokkerige beelden. Via ‘een andere weg’ heb ik echter wel eens een volledige aflevering kunnen uitkijken.
Het was even wennen aan het Aussie accent, maar verder alles dik in orde. Frances O’Brien is schitterend als de hoofdbibliothecaresse die totaal geen oog heeft voor de noden van haar personeel en bibliotheekbezoekers. Zo krijg je een soort mockumentary die niet zelden aan The Office doet denken.
Het blijde nieuws is dan weer dat de serie nu te koop is op DVD, maar dan dien je wel even op te letten voor de regiocode van je DVD-speler.

Bibliotheek Lommel for life

21/12/07

Morgen 22/12 organiseert de Lommelse bib een Voorleeskerstfeest ten voordele van Music for Life.

Daarnaast steunen ze de Music for Life actie door hun bezoekers een glas water of kop koffie aan te bieden, alsook via de verkoop van enkele (afgevoerde) boeken en originele illustraties van Frank Daenen en Caryl Strzelecki.

Voorleeskerstfeest

Bib Lommel rocks!

Bibwebsites, huilen met de pet op, of petje af?

14/12/07

Dinsdag organiseerde het Steunpunt Streekgericht Bibliotheekbeleid in de stadsschouwburg van Brugge de derde editie van de West-Vlaamse BIB-Awards. Er werden verschillende prijzen uitgereikt: de winnaars van de provinciale bibliotheekwedstrijd kregen vakantiecheques, het bibliotheekpersoneel van Menen werd met een verwendag beloond voor hun originele activiteit tijdens de bibliotheekweek, er waren boekenbonnen, en er werd een winnaar verkozen binnen een – tot op die avond – geheime categorie… de bibliotheek met de beste website. De Commissaresse maakte deel uit van de vijfkoppige jury die daartoe de circa 60 West-Vlaamse bibliotheekwebsites bezocht.
Dat was een behoorlijke kluif, maar wel interessant om zien.

Veel websites zitten ingebakken in het CMS, meestal inclusief huisstijl, van de gemeente. Dat zou ik op zich al een belemmering qua lay-out en navigatie durven noemen. Maar ik verneem van cursisten die er stage lopen of werken, dat openbare bibliotheken in meer dan dat beperkt worden. Bibliotheekmedewerkers krijgen soms gewoon geen toegang tot hún website. De ‘verantwoordelijke van de gemeente’ geeft het wachtwoord voor de FTP-server niet of voor het CMS of voor whatever, met als gevolg: verouderde inhoud, geen betrokkenheid, niets, nada.

Wat is dat toch met de gemeentes?

Geef ik les over webdesign en website usability, hoor ik de cursisten zeggen: “We kunnen er niets aan veranderen, want we krijgen het wachtwoord niet.”
Geef ik les over open source software, hoor ik ze zeggen: “Dat kunnen wij niet installeren, want we hebben daartoe geen rechten.”
Geef ik les over Bibliotheek 2.0, krijg ik de reactie: “Een blog beginnen, dat durven we niet. Stel je voor dat de gemeente erachter zou komen dat we met zoiets bezig zijn!”

Tjaaa.
Ik weet niet zo veel over visie en beleid van Vlaamse gemeentes, het is waarschijnlijk allemaal niet zo eenduidig, maar toch even informeren, gaat het er in Nederland ook zo aan toe?

De eerste prijs, een multimediacheque van 200 €, en drie zoenen, mocht ik dinsdag geven aan de Kortrijkzanen voor een bibliotheek mét visie op vrije software en een site vol zoets: zowel een nieuwsbrief als weblog, een aankoopsuggestieformulier, een uitgebreide webgids, een foto-archief op Flickr, een online ideeënbus, …

Proficiat bibliotheek Kortrijk!