Sporen gewist in 03/08

Stijn Meuris: ordening en drift

30/03/08

Is mijn muziekleraar wel te spreken over de ordening in de Fnac winkels, Stijn Meuris van pop/rockgroep Monza is dat absoluut niet. In Focus Knack (van 5 tot 11 maart 2008) zegt hij:

Ik heb me eens verschrikkelijk kwaad staan maken in de Fnac in Leuven omdat de cd’s van Monza er in het vakje ‘Nederlandstalig’ waren ondergebracht. Bij wijze van statement heb ik de cd’s van Rammstein dan maar verhuisd naar het bakje ‘Duitstalig’. Toen ik aan de cd’s van Axelle Red wou beginnen, ben ik door iemand van de security hardhandig aangepakt. Op zo’n moment ben ik in staat om me een camionette aan te schaffen en de cd’s van Monza zélf naar de winkels te rijden om ze in de juiste rekken te leggen: ‘pop en rock’, want dat is tenslotte wat we maken.

Even onderzoeken of Stijn Meuris ook de openbare bibliotheken moet beginnen afschuimen met zijn camionette.

De – volgens mij magistrale – cd Grand krijgt in de Vlaamse Centrale Catalogus de NBLC classificatiecode 78 – Pop, in de Vlaamse muziekclassificatie is dit P – Populaire muziek. So far so good. In de Ovinob catalogus (Oost-Vlaanderen) is het Pop; België, maar in Winob (West-Vlaanderen) wordt het 60 [Amusement : Nederlands].
De camionette kan nu richting West-Vlaanderen vertrekken!

Ontsluiting, moet het door winkelmanagers, bibliothecarissen, het volk, en/of de auteur?

Brussels Girl Geek Dinner

21/03/08

Zaterdag 29 maart vindt in Gent het vierde Brussels Girl Geek Dinner plaats. Ook wij zeggen Brussels in plaats van Belgium.
Ik kan dan niet, maar zelfs al zou ik kunnen, ik schuif niet als vanzelfsprekend aan de tafel van het BGGD aan.

Niet dat het geen interessant initiatief is, zeker wel, maar ‘iets’ weerhoudt me ernaartoe te gaan.
Is het, zoals bij anderen, door een bepaalde houding ten aanzien van gadgets en robots? Nee, de Commissaresse is verre van een Inspector Gadget, maar robots zijn best intigrerend.

Het is meer, al die geeky vrouwen bij elkaar, ik stel mij daar een soort koffie- of wijnklets bij voor, leuk om te netwerken, maar ik weet het niet, op momenten dat er informeel over technologie gepraat móet worden, heb ik soms zin in een babbel over – ik zeg maar iets – ansjovis. (en omgekeerd)

Nu lees ik op de BGGD blog:

“Our LinkedIn group shows where all the ladies work. From our meetings, I’d say primarily in telco, publishing, advertising and in web agencies. Any industries missing?”

Ik had daar in de comments graag de IDM- of BDI-sector vermeld, maar je kat sturen en dan de ambassadrice uithangen?
Iemand anders mogelijkheid en zin om te gaan?

Ansjovis

18/03/08

In de supermarkt:

“Waar kan ik de ansjovis vinden?”
Winkelbediende: “Bij de vis.”

Een antwoord dat je veeleer van een bibliothecaris in een bibliotheek verwacht dan van een winkelbediende in een winkel.

Volgende keer vraag ik of het wc-papier bij het papier staat.

LibrarianRank, terugzetkasten en fotoverhalen

17/03/08

Onder de titel <TAGGING>: de gebruiker koning op eigen domein vond vrijdag 7 maart een conferentie plaats georganiseerd door de IDM-opleiding van de Haagse Hogeschool.
In hun welkomstwoord lichtten zowel Willy van der Kwaak als Klaas Jan Mollema het doel van deze alumni bijeenkomst toe: het werkveld meer bij het onderwijs betrekken.

Eerste spreker was Jenny Levine (ALA, The Shifted Librarian). De presentatie kun je op haar wiki vinden, maar – zoals Moqub opmerkte – vertelde ze voor wie al wat over tagging weet, weinig nieuws. Het is echter altijd interessant om een Amerikaanse aan het woord te horen, vooral omdat ze tussen haar uitleg door ook haar visie liet doorschemeren. Jenny Levine blijkt het idee van complementariteit toegedaan: naast amateurs ook professionals, naast tagging ook gecontroleerde ontsluiting, en naast (Google’s) PageRank, zo vond zij, zou er ook een LibrarianRank moeten komen, een ranking die indicaties geeft over ‘authority’ en ‘quality’. Een LibrarianRank, dat is op zijn minst een gedurfde uitspraak in deze tijden!

Jan David Hanrath beantwoordde als architect de vraag hoe je meer ruimte binnen een bibliotheekgebouw kan creëren mét behoud van de fysieke collectie. Daarnaast had hij het over de intelligente bibliotheek, ofwel de mogelijkheden die ontstaan door wifi, smartphone, mobiele catalogus en rfid in de bib te combineren. Ook interessant was zijn antwoord op de vraag: is tagging toepasbaar op het fysieke bibliotheekgebouw? Daarvoor had hij een ‘just returned’ kast bedacht waar de bezoekers zelf hun boeken kunnen terugplaatsen op gelabelde rekken. Via labels als inspirerend, saai, mooi, leuk, spannend en nuttig zouden lezers hun smaak kunnen aangeven, informatie die dan aan de bibliotheekrecords kan worden toegevoegd. Jan David Hanrath is – terecht – beducht voor enige statistische vervuiling: het valt te verwachten dat heel wat (gehaaste of onverschillige) bezoekers hun te droppen materialen gauwgauw op een willekeurige plank gooien.

Laatste spreker was Ado Kroes van Fotografiemuseum Amsterdam. Daar loopt het project What’s your story waarbij jongeren met behulp van iPods een eigen verhaal vertellen bij hun favoriete museumfoto’s. Mooi voorbeeld van user-generated content, maar de link met tagging was mij niet helemaal duidelijk. De opnames worden gearchiveerd, maar zijn vooralsnog niet gekoppeld aan andere data in bijvoorbeeld een catalogus.

Hehe, zouden zulke verslagjes goed zijn voor mijn LibrarianRank, of moet ik bij Jenny Levine eens informeren naar wat LibrarianRank Optimization Tips? :-)

De wereld bestaat uit mannetjes en vrouwtjes

14/03/08

Nu we toch over ordenen bezig zijn, ik heb enkele maanden geleden ook een essay gescheurd uit het themanummer La Garçonne van La Vie en Rose (oktober/november 2007):

“Labels als man en vrouw zijn nodig om grip te houden op de wereld. Blijkbaar begrijpen we de wereld het beste als we die indelen in termen van sekse.
Want wat doe je als je in een warenhuis niet automatisch door kunt lopen naar de heren- of damesafdeling? En plas je op het heren- of damestoilet? Is niet de gehele medische wetenschap gebaseerd op het onderscheid tussen man en vrouw?” (Elsbeth Vernout, p. 42)

Even kijken naar de classificatiesystemen die in de bibliotheekwereld gebruikt worden, bijvoorbeeld het Vlaamse SISO. Ja hoor, ook daar dienen de seksen om rubrieken onder te verdelen:

308.11 Sociologie van de man
308.12 Sociologie van de vrouw

315.1 Vrouwenemancipatie; algemeen
315.2 Vrouwenemancipatie; België
[315.3] Vrouwenemancipatie; overige landen
315.4 Mannenemancipatie

418.11 Psychologie van de man
418.12 Psychologie van de vrouw

788.562 Mannenkoor
788.563 Vrouwenkoor

Belangrijke vaststelling: de man wordt telkens eerst vermeld, tenzij bij emancipatie, daar gaan de vrouwen in drievoud de mannen vooraf!

Maar met de vier bovenstaande voorbeelden hebben we het dan ook gehad, nergens anders wordt verder naar sekse ingedeeld en als er nog eens sprake is van de geslachten, dan worden ze samen vermeld, zoals in 318.4 Man en vrouw in het arbeidsproces (mannen weer eerst).

Het Vlaamse SISO is dus vrij unisex!

Biblog Harelbeke

12/03/08

Sinds vrijdag 15 februari heeft ook bibliotheek Harelbeke een bibblog gelanceerd. Ik werd erop gewezen door Dionysius die zelf ook aan een biblioblog / 2.0 blog begonnen is. Leuk!

Gerrit Komrij: ordeningsdrift en homoseksualiteit

5/03/08

In Humo Nr 3512 | 52 (24 december 2007) stond een interview met Gerrit Komrij. Ik heb het toenertijd uitgescheurd, omdat Komrij in dat interview zegt:
“Van mijn vroegste kinderjaren af ben ik er obsessief mee bezig geweest dingen bij elkaar te leggen, de wereld te ordenen, systemen te ontwerpen. Ik knipte gedichten uit, plakte ze in grote schriften, legde knipselarchieven aan, of herbaria.”

Ook verder in het interview refereert hij naar zijn ordeningsdrift en wanneer Humo vaststelt dat “de verzamelaar van boeken zich ook ontpopte als een verzamelaar van jongens”, reageert hij door te zeggen dat “homoseksualiteit de natuurlijkste zaak is, dat hij jongens die in een bioscoop naast een meisje gingen zitten, een afwijking vond, en dat hij ook biseksualiteit maar niks vindt”.
Hij licht toe:
“Stel je voor: je wordt ‘s morgens wakker en overal hangen jarretels en bustehouders en dameskleren… Da’s voor een uitje, maar toch niet voor thuis! Nee, ik wil gewoon twee paar van hetzelfde zien.”

Nu luidt de definitie van ordenen, classificeren zo je wil: het bijeenbrengen van zaken die iets met elkaar te maken hebben en het scheiden van zaken die van elkaar verschillen.
Aha!
Het staat niet zo in het interview, maar zoals ik het lees, is er een verband tussen Gerrit Komrij’s ordeningsdrift en diens homoseksualiteit.

Wat met de Griekse filosofen die ook zo met ‘orde’ gepreoccupeerd waren. Plato, Socrates, Aristoteles – ik ben geen geschiedkundige -, maar die oude Grieken hadden allen iets met de herenliefde, niet?

En hé, Leonardo Da Vinci, die was homoseksueel én het ultieme voorbeeld van een kunstenaar die de idee van ‘orde’ toepast in zijn werk.

Heb ik iets ontdekt? Zouden alle herboristen en (knipsel)archivarissen gay zijn?