Sporen gewist in 05/08

Elke goede relatie is een mashup

27/05/08

Ik was een artikel over mashups aan het lezen, toen me voorkwam dat elke goede relatie eigenlijk een mashup is.

Mashups zijn innovatieve websites die twee of meer bestaande, externe databronnen op het internet combineren, met als resultaat nieuwe informatie, dikwijls gepresenteerd met een verrassende interface.

Is dat niet de definitie van een geslaagde relatie, dat er door een combinatie van twee (of meer) nieuwe informatie ontstaat? Dat er door je data samen te gooien met die van een ander frisse ideeën ontstaan?

Startpunt van de opmars der mashups is juni 2005, toen Google besloot de API van Google Maps vrij te geven. API staat voor Application Programming Interface, en betekent zoveel als het bedieningspaneel, aangeboden door de eigenaar van een webdienst, dat programmeurs toegang biedt tot die dienst, waardoor deze geïntegreerd kan worden in weer nieuwe initiatieven.

Het komt erop neer je open te stellen voor je partner, zodat die van je API gebruik kan maken, en omgekeerd.

Als je de gebruikers van jouw techniek een plekje achter de knoppen gunt, zullen ze er voor je het in de gaten hebt veel meer mee doen dan je zelf ooit voor mogelijk had gehouden – of mogelijk had kunnen maken.

Dit heet ‘het beste uit elkaar halen’.

Brussels Girl Geek Dinner (2)

26/05/08

Typisch girl is eerst zeggen dat je niet gaat en dan toch gaan.

Typisch geek is eerst zeggen dat gadgets je koud laten en dan je ogen niet van een Sony Rolly kunnen afhouden.

Sony Rolly

Ik ben gegaan naar het vijfde Brussels Girl Geek Dinner. In de eerste plaats om enkele ik-heb-al-veel-over-u-gehoord-gezichten te zien, in de tweede plaats voor de presentaties, in de derde plaats voor de goodie bag (een Flair, een pakje Douwe Egberts koffiepads, een pot Lu speculoospasta).

Om er één gezicht uit te nemen, ik had nog niet veel over Tante Annie gehoord, maar ze bleek stukken sexier dan mijn tante Annie.

Inhoud dan. Koen Vervloesems presentatie over kunstmatige intelligentie smaakte zoals de speculoospasta: wel lekker maar een beetje droog.
Bovendien legde hij de klemtoon vooral op wat AI niet kan, terwijl ik liever hoor wat het wel kan.
Tenslotte kadert zo’n GGD in een algehele sfeer van (wetenschappelijk) positivisme, een stroming waar ik sinds mijn studententijd nauwelijks nog aan gedacht heb.
In dat positivistische plaatje paste dan weer wel de felle Isabel Peeters die kwam vertellen hoe ze gezin én job (in de reclamewereld) weet te combineren.

Girlpower, gadgets, goodies, leuk, maar niet mijn biotoop.

Ontregelde huishoudens

13/05/08

Onder de titel Effenleggen of klassement? blogt een cursiste:

Sinds ik in de bibliotheekschool leer over klassementen, categorieën en soort bij soort plaatsen, lijkt mijn huishouden een zooitje ongeregeld. Nooit eerder had ik een wee gevoel toen ik de olie en azijn netjes tussen het afwasprodukt en de bloemenvoeding plaatste. Moet ik niet voeding bij voeding en niet voeding apart klasseren? En wat doet die soepketel in dezelfde kast? Juist ja, die was te groot om in de kookpottenlade onder te brengen.
Die kookpottenlade lijkt bij het uitruimen anders ook handig als flessenlade voor die flessen die te groot zijn voor de echte flessenlade.
Kleefband? In de kast met de fotocamera en de wijnglazen. Als er vrienden op bezoek komen, dan denken we er tenminste aan om enkele foto’s te nemen, en die kleefband dient om de batterij van die camera op zijn plaats te houden. Als dat geen vanzelfsprekend klassement is…

De boodschap is duidelijk: bibliotheekopleidingen leiden tot ontregelde huishoudens!

Biblog als etalage van de collectie

10/05/08

Op 9 mei vond op de Brusselse thuisbasis van het VCOB de eerste van twee studiedagen marketing plaats.

Ik pikte ‘s namiddags twee sessies mee. In de eerste bracht Johan Mijs op een enthousiasmerende manier denkstof aan over het veranderende gebruikersgedrag in een Web 2.0 omgeving. In de tweede sessie kwam Rudi Lavreysen van Bibliotheek Lommel vertellen hoe ze daar Bibliotheek 2.0 proberen waarmaken via hun weblog.

Ik had ernaar uitgekeken om Rudi te horen. Tenslotte is Bibliotheek Lommel als een van de eerste openbare bibliotheken in Vlaanderen met een blog gestart, telt die blog inmiddels bijna 250 posts, verschijnt er elke werkdag wel een bericht, en melden de statistieken ondertussen meer dan 20.000 views.
Rudi bleek een zeer begeesterend spreker, enkel toen hij het had over het geringe aantal online reacties (73 comments op bijna 250 posts), keek hij een beetje sip, al ontmoedigt het hun team niet om gezwind verder te bloggen.
Dat commentaren uitblijven, verwondert me niet. Ten eerste weten we allemaal dat maar een beperkt aantal lezers in de comments duikt. Verder, met alle respect voor biblog Lommel, denk ik dat het voor een stuk ook aan de inhoudelijke invulling ligt.
Rudi zei dat ze hun blog vooral zien als een etalage voor hun collectie. Het is de catalogus waaruit men inspiratie haalt. Het is niet zo dat Rudi een pleidooi hield voor collectiegericht denken of de heiligheid van de catalogus predikte, maar toch, hun blog dient in de eerste plaats als uithangbord, als marketinginstrument en communicatiemiddel voor wat in de catalogus zit.
Het lijkt me normaal dat op die posts, al zijn ze goed en leuk geschreven en al vindt het publiek ze vast interessant, niet veel reactie komt.

Op vrijdag 23 mei vindt dezelfde studiedag marketing nog een tweede keer plaats.