Sporen gewist in 08/08

Donkey Kong en Nijntje

29/08/08

Van een debat rond games en bibliotheken herinner ik me dat de deelnemers vonden dat Donkey Kong en Nijntje gerust kunnen samenleven onder één bibliotheekdak.

Er zijn zo nog wel wat schone koppels en nieuw-samengestelde gezinnen te bedenken:

Lara Croft en Eline Vere,
Super Mario en Julia,
Dr. Kawashima en Dr. Zhivago,
The Sims en Het Gezin van Paemel.

Aan wie zouden we de Pokémon monstertjes kunnen koppelen?

WALL-E’s classificatie

26/08/08

Classificeren = lachen.
Toen we in Decascoop Gent naar het fantastische WALL-E gingen kijken, hebben we van alle scènes het hardst gelachen met WALL-E’s lepelvork-dilemma (0:42).

Olympische classificaties

24/08/08

Als men mij gevraagd zou hebben, hoeveel sporten er op de voorbije Olympische Spelen beoefend werden, ik had waarschijnlijk 100 geantwoord.
Officieel tellen de Spelen echter maar 28 sporten.

Even kijken of die dan ook zo op de website van onze sportzender Sporza opgelijst staan.

Classificatie Sporza

Het zijn er 32. De watersporten schoonspringen, synchroonzwemmen, waterpolo en zwemmen heeft men bij Sporza gesplitst. Zo ook beachvolleybal en volleybal. Voor hetzelfde geld had men boogschieten en schieten, of badminton, tafeltennis en tennis kunnen samenvoegen.
Om maar te bevestigen wat we al lang weten: elke classificatie is een kunstmatige constructie en je mag nooit beweren dat een bepaalde classificatie juist of fout is.
Wel durf ik opmerken dat schoonspringen alfabetisch fout gerangschikt staat.

Hoe zou het lijstje eruit zien op de officiële website van de Spelen? Volgt die wel de officiële classificatie? Nog minder: men vermeldt 38 sporten in plaats van 28. Canoe/kayak, cycling en gymnastics worden op het hoogste niveau opgesplitst waar de officiële classificatie dat niet doet.
De ‘classificateur’ heeft wel getwijfeld of hij trampoline al dan niet bij gymnastiek zou rekenen, getuige de alfabetisch foutieve plaatsing.

Classificatie officiële Olympische website

Is er iemand bij het Beijing Organizing Committee die erover nadenkt en beslist om categorieën al dan niet te splitsen? Een Chinees die gedurende een jaar verplicht werd om elke dag van zes uur ’s ochtends tot elf uur ’s avonds een bibliotheekopleiding te volgen? En dan nog vergeten om trampoline alfabetisch op zijn plaats te zetten, als daar maar geen tweede zit van komt.