Sporen gewist in 11/10

Vlaamse Bib Web Awards

19/11/10

Afgelopen lente vatte ik het plan op om voor de bibliotheek-, documentatie- en informatiesector in Vlaanderen een groot evenement te organiseren: de Vlaamse Bib Web Awards. Een groep cursisten van de Gentse bibliotheekschool kreeg in het kader van mijn lessen de opdracht om voor 10 categorieën telkens circa 10 genomineerden te selecteren. Een combinatie van publieksstemmen (50%) en vakjury (50%) zal in elke categorie het eindresultaat bepalen. De winnaars worden op 13 december 2010 in de bloemetjes gezet tijdens een feestelijke happening in het auditorium van de school.

Ondertussen kennen de Awards een groot succes. Over heel Vlaanderen (en in Nederland) wordt erover gepraat en geschreven. De publieke stemsite werd al meer dan 10000 keer bezocht. Op de blog kwamen al 7500 geïnteresseerden naar meer informatie zoeken over de nominees, de vakjury, tussenstanden, enz. Ook op Facebook en Twitter zijn er heel wat fans.

De cijfers tonen dat de Vlaamse bibliotheken, bibliotheekorganisaties en bibliotheekgezinden met trots hun nominaties verdedigen. Tot mijn plezier bevinden er zich onder de genomineerden behoorlijk wat ex-deelnemers van de 23 Dingen bijscholing, waarmee ik niet gezegd wil hebben dat ze per se daar de mosterd hebben gehaald. Maar toch, deze Awards laten zien dat de Vlaamse BDI-sector zich op het web (2.0) heeft gezet, en dat men niet plant om er weer vanaf te gaan. Drie jaar geleden, om maar iets te zeggen, hadden mijn cursisten nooit tot zo een puike selectie van 100 nominees kunnen komen.
Een aantal bibliotheekmedewerkers liet me weten dat ze bij een volgende editie opnieuw naar een Award willen dingen, of dat ze tegen dan zullen zorgen dat ze ook ‘mee’ zijn. Anderen wezen me op hun website, blog, toepassing, … en vroegen zich af waarom zij niet genomineerd werden. Zo deed ik al eens een ontdekking.

Na afloop wil ik hier graag meer schrijven over wat de Bib Web Awards met zich mee én teweeg brachten, maar first things first, voorlopig vind je alle berichtgeving op de bibwa2010 blog.

Wil je stemmen voor de Vlaamse Bib Web Awards, dan kan dat nog tot en met 26 november. Kies je favoriet op de stemsite en maak kans op een van de 25 boekenbonnen.