Sporen gewist in 06/11

Mobiel internet: Bib app Londerzeel

29/06/11

Bij de eerste Bib Web Awards werden in tien categorieën winnaars gekroond. Een categorie ‘Mobiel internet’ was er toen niet. Al dient gezegd dat UB Gent Mobile een eervolle derde plaats behaalde in de categorie ‘Voor doelgroepen’. Gezien het aantal mobiele toepassingen die de laatste maanden het daglicht zagen, zou ‘Mobiel internet’ tegen 2012 wel eens een aparte, goedgevulde categorie kunnen vormen.

Zo ontwikkelde bibliotheek Londerzeel een Bib app voor Android smartphones en tablets.
Nadat de applicatie is geïnstalleerd, kun je in de bibliotheekcatalogus zoeken, de uitleentermijn van materialen verlengen, nieuwe aanwinsten reserveren, het nieuws op de bibblog lezen, via Google navigatie de kortste weg naar de bib volgen, en genieten van de bekroonde Flickr-fotocollecties en Youtube-filmpjes.

Bijzonder lovenswaardig is dat Bib app Londerzeel geldt als open source project. Het wordt door bibliotheek Londerzeel gratis ter beschikking gesteld aan alle bibliotheken in Vlaanderen en Nederland.

Bib app Londerzeel

Infocaris

24/06/11

Naast Johan Velters sfcdt ontsnapte bij de nominaties voor de eerste Bib Web Awards ook Benoît Cicchelero’s biblioblog Infocaris aan onze aandacht. Actief sinds 2007. Springen er in de woordenwolk tussenuit: 2.0, animatie, bibliotheek, boeken, geschiedenis, google, muziek, webware.
Ook op Twitter is @infocaris actief. Verder bundelt hij heel wat informatie in een Google Sites wiki.

sfcdt

21/06/11

Johan Velters blog sfcdt’s posterous draait sinds 2008 op volle toeren. Toch is hij aan de nominaties voor de eerste Bib Web Awards ontsnapt. Omdat we niet over een biblioblog kunnen/mogen spreken? Dat etiket heeft Occy ook niet op zijn Occam’s Razor Library geplakt, en kijk, hij won! Bij dezen dus een vermelding après la lettre voor sfcdt. Voor zover ik weet de afkorting van ‘se foutre complètement de tout’. Nog een gelijkenis met Occy?

Junior Informatieprofessional

18/06/11

Blogboom! Er worden weer biblioblogs geboren in Vlaanderen!
Onder het motto ‘becoming senior or not, that’s the question’ tumblrt Junior Informatieprofessional Patrick Pede er sinds begin juni 2011 op los.

br.unblog

16/06/11

Blogs mogen volgens sommigen dan wel aan populariteit hebben ingeboet, een nieuwe biblioblog doet het bibliotheekhart altijd sneller slaan.
In april 2011 startte Bruno Vermeeren (VVBAD) br.unblog op. Vier berichten telt deze kersverse boreling op dit moment. Rond e-boeken, uitgevers, gemeenschapsvorming, de toekomst.
Merk ook op dat Bruno Vermeeren de laatste maanden erg actief is op Twitter via @BrVer.

Bibwa 2012: aan kandidaten geen gebrek

12/06/11

De eerste Vlaamse Bib Web Awards liggen nu een half jaar achter de rug. Het plan is om in 2012 een tweede editie te lanceren. In de veronderstelling dat er tegen dan weer veel vers bloed op het Vlaamse ‘Bib Web’ te bespeuren valt.
Een semester later blijkt die hoop al ingelost. In een half jaar tijd zagen tig nieuwe initiatieven het daglicht. Rond open access, foto’s, mobiel internet, muziek, … Nieuwe bloggers, Twitteraars en Facebookers werden geboren.
Daarom krijgt deze blog een tweede leven. Tot de Bib Web Awards van 2012 wil ik hier berichten over die nieuwe initiatieven. En ook over enkele websites en toepassingen die we bij de vorige editie over het hoofd zagen of niet in ogenschouw namen.

Dit wordt geen preselectie. De inventaris is niet bedoeld als longlist.
De nominaties zijn voor 2012.
Wel wil ik hier de vinger aan de pols houden en de (verse) initiatieven wat welverdiende aandacht schenken.
Suggesties altijd welkom op commissaresse at gmail punt com of via Twitter @commissaresse.

Tot gauw.