Sporen gewist in 07/11

VVBAD: app voor Informatie aan Zee

8/07/11

Nog eentje in de categorie ‘Mobiel internet’. VVBAD introduceert voor Informatie aan Zee 2011 een interactieve mobiele Twoppy site / app: http://m.twoppy.com/IaZ (met dank aan Swets en PIMC). Via smartphone of tablet kun je het volledige programma en de sprekers bekijken, je favorieten aanduiden en je eigen programma samenstellen. Ook door de QR-code te fotograferen kom je meteen op de juiste pagina. Inloggen kan via een Twitter-, Facebook- of LinkedIn-account.

Bibnet Fundels app

4/07/11

Een tweede vermelding in de nieuwe categorie Mobiel internet is voor projectorganisatie Bibnet die in samenwerking met Playlane een mobiel uitleenmodel voor Fundels op poten zette.

Anderhalf jaar geleden lanceerde Playlane Fundels voor pc. Door een overeenkomst met Bibnet konden ook Vlaamse openbare bibliotheken de digitale prentenboeken aanbieden. Nu de Fundels hun intrede doen op mobiele platformen zoals de iPhone, iPad en iPod Touch, kunnen leden van een openbare bibliotheek met Fundelsaanbod via een Fundels applicatie bepaalde titels gratis digitaal ontlenen voor veertien dagen.

Een ingebouwde leenoptie bestond tot dusver niet in een mobiele applicatie. Dit unieke uitleenmodel is dus een wereldprimeur voor de Vlaamse openbare bibliotheken. Playlane bezorgt alle bibliotheken die intekenden op het Fundelsaanbod de nodige kaartjes voor het uitlenen van de mobiele versie. De Fundels app zelf is beschikbaar in de iTunes App Store. Ondertussen werkt Playlane aan een Androidversie van de applicatie, zodat deze ook op andere smartphones en tablets beschikbaar wordt.

Na zes maanden zal het digitaal uitlenen via de app geƫvalueerd worden. Bij een positieve evaluatie zal Bibnet werken aan een authenticatiesysteem waarbij leden van de bib zich via een login en wachtwoord kenbaar kunnen maken, in plaats van te werken met kaartjes.