Sporen gewist in 09/11

Oosterzele en Wachtebeke: gezien in ‘De beste bibliotheek’

28/09/11

In het randprogramma van Informatie aan Zee kwamen we op een geslaagd Talk Dansant te weten wie de longlist haalde van ‘De beste bibliotheek van Vlaanderen en Brussel’. 34 bibliotheken dingen mee naar deze begerenswaardige titel. Je favoriete bibliotheek nomineren voor de shortlist kan tot 23 oktober via Bibliotheekblad.

Wat mij in het bijzonder interesseert, is of er onder de 34 genomineerden ook (potentiële) Bib Web Awards nominees schuilen. Zeer zeker! Bij de volgende bibliotheken worden als sterke punten ook activiteiten op het Web vermeld:

  Beringen – Een webbib met blog, Facebook, Twitter, Delicious, …
  (nominatie Bib Web Award 2010 – Voor doelgroepen)
  Brugge – Cabrio (gouden Bib Web Award 2010 – Catalogi)
  Kalmthout – Aanwezigheid op sociale media
  (gouden Bib Web Award 2010 – Twitter)
  Londerzeel – ontwikkelde de eerste bib app in Vlaanderen
  (bronzen Bib Web Award 2010 – Multimedia + gouden Bib Web Award 2010 – Overige toepassingen)

Interessant zijn ook deze twee ‘nieuwkomers’:

  Oosterzeleeen goede website met voorstelling van het bibteam
  Klopt, Biboosterzele.be kan beslist als voorbeeldwebsite dienen.
  Wachtebekeoriginele promotie via creatief gebruik sociale media
  Inderdaad, Wachtebeke onderhoudt een levendige Facebook pagina en ook op YouTube valt wat te bespeuren.

Succes aan alle genomineerden voor ‘De beste bibliotheek’!

Flandrica.be

14/09/11

Het lijkt me nog niet helemaal zeker of Flandrica.be tegen de Bib Web Awards van 2012 up and running zal zijn, maar vrijdag komen we op Informatie aan Zee alvast een en ander aan de weet over deze online Vlaamse erfgoedbibliotheek.

In 2011-2012 werkt de Vlaamse Erfgoedbibliotheek samen met zes partnerbibliotheken aan de realisatie van een virtuele erfgoedbibliotheek.
Flandrica.be wordt een portaal voor gedigitaliseerde ‘Flandrica’, publicaties geproduceerd in of handelend over Vlaanderen, en unica uit Vlaamse collecties, zoals handschriften.

Openaccess.be

12/09/11

In de rand van Informatie aan Zee 2011 en met het oog op BIBWA2012 geef ik even openaccess.be mee.
Op Informatie aan Zee zal Inge Van Nieuwerburgh (Universiteitsbibliotheek Gent) dan wel over iets anders praten (OpenAIRE en het Open Accessbeleid van de Europese Commissie), ook in openaccess.be vinden we de input terug van de Gentse universiteitsbibliotheek. De website wil een overzicht geven van de Open Access beweging, met daarbij speciale aandacht voor de Belgische situatie.

UniCat

9/09/11

Op het vrijdagprogramma van Informatie aan Zee 2011 staan nog een aantal potentiële kandidaten voor de Bib Web Awards van 2012.
Zo zal Jan Corthouts (Universiteit Antwerpen) het hebben over UniCat.
De portal die in maart 2011 in gebruik genomen werd, ontsluit wetenschappelijke bibliotheekcollecties in België (circa 13 miljoen records).

LIMO

7/09/11

Even het programma van Informatie aan Zee 2011 uitgepluisd op zoek naar potentiële Bib Web Awards kandidaten, en kijk, daar hebben we LIMO.
Op 15 september zullen Veerle Kerstens en Mehmet Celik het hebben over deze nieuwe zoekinterface voor ‘Discovery en Delivery’.
LIMO is gebaseerd op de PRIMO software van Ex Libris en geeft toegang tot de LIBISnet catalogus, het onderzoeksarchief van de K.U.Leuven en gedigitaliseerde collecties (artikels en e-books).