De wereld bestaat uit mannetjes en vrouwtjes

Nu we toch over ordenen bezig zijn, ik heb enkele maanden geleden ook een essay gescheurd uit het themanummer La Garçonne van La Vie en Rose (oktober/november 2007):

“Labels als man en vrouw zijn nodig om grip te houden op de wereld. Blijkbaar begrijpen we de wereld het beste als we die indelen in termen van sekse.
Want wat doe je als je in een warenhuis niet automatisch door kunt lopen naar de heren- of damesafdeling? En plas je op het heren- of damestoilet? Is niet de gehele medische wetenschap gebaseerd op het onderscheid tussen man en vrouw?” (Elsbeth Vernout, p. 42)

Even kijken naar de classificatiesystemen die in de bibliotheekwereld gebruikt worden, bijvoorbeeld het Vlaamse SISO. Ja hoor, ook daar dienen de seksen om rubrieken onder te verdelen:

308.11 Sociologie van de man
308.12 Sociologie van de vrouw

315.1 Vrouwenemancipatie; algemeen
315.2 Vrouwenemancipatie; België
[315.3] Vrouwenemancipatie; overige landen
315.4 Mannenemancipatie

418.11 Psychologie van de man
418.12 Psychologie van de vrouw

788.562 Mannenkoor
788.563 Vrouwenkoor

Belangrijke vaststelling: de man wordt telkens eerst vermeld, tenzij bij emancipatie, daar gaan de vrouwen in drievoud de mannen vooraf!

Maar met de vier bovenstaande voorbeelden hebben we het dan ook gehad, nergens anders wordt verder naar sekse ingedeeld en als er nog eens sprake is van de geslachten, dan worden ze samen vermeld, zoals in 318.4 Man en vrouw in het arbeidsproces (mannen weer eerst).

Het Vlaamse SISO is dus vrij unisex!

6 bewijzen voor “De wereld bestaat uit mannetjes en vrouwtjes”

 1. Veerlet zegt:

  Nog eentje dan : ook bij UDC komt gynecologie (618) het laatste in de rubriek geneeskunde (61)….

 2. Commissaresse zegt:

  Als ik het goed heb, zitten de mannen en vrouwen bij UDC apart in een of andere hulptabel. Bij UDC wordt het dus aan de catalograaf overgelaten of hij/zij de seksen wil scheiden, en worden zelfs – paradoxale – constructies als ‘gynaecologie van de man’ mogelijk :-)

 3. Patrick Vanhoucke zegt:

  Commissaresse schreef:

  Belangrijke vaststelling: de man wordt telkens eerst vermeld

  Dat komt volgens mij alleen maar omdat het woord “man” alfabetisch voor het woord “vrouw” komt. Dat men daar bij emancipatie van is afgeweken, is een onnozele poging om politiek correct te willen zijn.

 4. Commissaresse zegt:

  Ik twijfel toch aan dat alfabetische. Meestal heb je in (goede) classificaties een of andere zinvolle collocatie, bv. chronologisch, geografisch, evolutionair, pragmatisch, … Bovendien heb je ook 788.564 Kinderkoor (K na V). Nee, nee, volgens mij is hier door de makers echt wel geopteerd voor het belangrijkste eerst! :-)

 5. Anne-Marie zegt:

  >

  We leven nu eenmaal in een wereld waarin vrouwen al eeuwenlang op een tweede ‘openbare’ plaats staan. Dit omgooien kost eeuwen aan evolutie ;-)

 6. Patrick zegt:

  Anderzijds kom ik de laatste tijd meer en meer transgenders tegen, of transseksuelen die operatief nog niet helemaal man of vrouw gemaakt zijn. En was het niet in een Thaïse school dat er een toilet voor transgenders bijgebouwd was tussen de dames- en herentoiletten?

Lever bewijs