Memes en leesbevordering

Frau Genau heeft me getagd met een meme.
Eerst opgezocht wat een meme is: een besmettelijk informatiepatroon. Memetica blijkt heel boeiend.
Een meme is dus eigenlijk een stokje, en iemand taggen met een meme betekent zoveel als iemand aantikken met een stokje.

De mij toegegooide meme omvat drie vragen:

1. Neem het dichtstbijzijnde boek van 123 (of meer) pagina’s.

Jammer voor wie dacht hier een verrassend antwoord te lezen, zit ik aan mijn bureau. Medical Librarian 2.0: Use of Web 2.0 Technologies in Reference Services / M. Sandra Wood ligt op 20 cm afstand.
Aan de pikante antwoorden van anderen te lezen, liggen zij allemaal met hun laptop in bed!

2. Open het boek op pagina 123 en zoek de 5de zin.

Facebook is a social networking site with an interesting twist.

3. Post de volgende drie zinnen.

Unlike MySpace, which is a vast open network, Facebook creates siloed networks for regions, schools, or corporations. Having siloed networks means that information is marginally more private; for instance, a student at the University of Minnesota would not be able to see a University of Michigan student’s Facebook unless a friend relationship existed. Without a Facebook account, nothing is visible.

Hehe.
Als ik nu nog stokjes toegegooid zou krijgen voor pagina 1-122 en voor pagina 124-207, is het boek uit.
Zulke memes zijn een uitstekend instrument voor leesbevordering!

Rest mij een drietal met deze leesmeme te besmetten. Even proberen inschatten wie in bed laptopt :-)

Train de Trainer
occamsrazorlibrary
Diamantjes

9 bewijzen voor “Memes en leesbevordering”

 1. Denis zegt:

  Je gelooft het nooit, maar ik lig wel degelijk in bed te laptoppen… Ik ben namelijk al drie dagen ziek.

  Nu goed. Eerst wil ik wel even kwijt dat het mij ontgoochelt dat je niet weet wat een meme is. En ik heb dat nog twee keer zo mooi uitgelegd in mijn eindwerk… :-)

  En wat jouw meme betreft:

  1) Verhalen / Edgar Allan Poe met een voorwoord van Jan Wolkers ligt hier naast mijn laptop

  2) Zijn gezicht was als gewoonlijk lijkbleek, maar bovendien blonk er een soort krankzinnige vrolijkheid in zijn ogen, en uit zijn houding bleek een kennelijk ingehouden hysterie. (oei)

  3) Ik schrok van hoe hij eruitzag, maar alles was beter dan de eenzaamheid die ik zo lang had moeten verduren, en ik begroette zijn komst zelfs als een opluchting. “En, heb je het niet gezien?” zei hij, met de deur in huis vallend nadat hij een poosje zwijgend rond had gegluurd. “Heb je het niet gezien? Wacht maar, dan zie je het wel!”

  Geef toe, nu is iedereen wel benieuwd wat hij moet zien. Wie nu nog kan vertellen uit welk verhaal dit komt, die verdient – alweer – eeuwige roem…

 2. Denis zegt:

  Overigens, op een Nederlands forum lees ik dat memen de legostukjes van de filosofie zijn. Als je nu weet dat Stijn Meuris, die kerel uit je vorige post, zowat de grootste legofanaat van Vlaanderen is, krijg je een prachtig stuk associatief denken: Meuris/lego, meme/lego. Hoewel, meme Meuris ken ik niet persoonlijk…

 3. occy zegt:

  klinkt als ‘the house of usher’ – verbeter me als ik er naast zit

  zelf raapte ik dit stokje ook op – zie aldaar

 4. occy zegt:

  ik verbeter mezelf alvast – het is niet ‘the house of usher’
  de eeuwige roem komt later wel…

 5. janien zegt:

  Hey Commissaresse
  Weetjenog, dat oudje, op de Dag van de Literatuureducatie, jouw workshop … Br … N… Wo… Voor mij een geweldige, voort-durende stimulans. Nog eens zeer bedankt!

  Meme. Memetica. Die woorden trekken me al langer aan en telkens opnieuw wil ik mijn zoon vragen wat het juist inhoudt. Van hem hoorde ik er voor het eerst van, jaren geleden. Hij raadde me ook aan Richard Dawkins te lezen. (Nog steeds niet gebeurd, moet ik bekennen.) Het woord heeft me naar jouw splendide blog getrokken. Ook de ‘meme’ ‘leesbevordering’ in jouw tekst heeft als een magneet op me gewerkt. Om een lang verhaal maar vlug in te korten: ik pleeg het woord meme al eens te gebruiken, maar of ik het juist gebruik? Ook wel in leesbevorderingscontext, dat wel. Zit ik wel op het goede spoor, vraag ik me af? Wat denk jij – als je ooit tijd zou hebben om eens te komen kijken … op
  http://janien.wordpress.com/2007/11/04/over-de-maakbaarheid-van-de-literatuur-win-een-boxershort-met-dimitri-verhulst-en-zap-dan-vlug-naar-pauw-en-witteman-waar-hij-de-ako-literatuurprijs-wint/

  En jouw suggestie: wowowow, die oefening maak ik vanavond. Spannend!

  Veel groeten
  janien van dat sausagemachinetje

 6. Denis zegt:

  @ Occy: wees niet zo bescheiden, het is wel degelijk De val van het Huis van Usher… :-)

 7. Commissaresse zegt:

  @Denis:
  Ik kende ‘meme’ niet in de betekenis van het bloggersstokje. Ik kreeg tot dusver geen memes toegestuurd, vandaar. Het kan natuurlijk ook dat ik die meme in je eindwerk als même gelezen heb :-)
  Beterschap.

  @Janien:
  Ik heb daar toen in Mechelen geen oudje gezien, hoor!
  Waar jij in je post ‘meme’ gebruikt, zou ik veeleer ‘phrase’ schrijven, maar what’s in a name?

 8. occy zegt:

  @denis: inderdaad! de eerste drie keer dat ik vandaag het verhaal diagonaal las vond ik het fragment niet, maar nu dan toch (in mijn exemplaar van The Selected stories and poems staat het op pag. 51): His countenance was, as usual, cadaverously wan- but, moreover, there was a species of mad hilarity in his eyes – an evidently restrained hysteria in his whole demeanor. His air appalled me- but any thing was preferable to the solitude which I had so long endured, and I even welcomed his presence as a relief. “And have you not seen it?” he said abruptly, after having stared about him for some moments in silence- “you have not then seen it? but, stay! you shall”

 9. Marina zegt:

  Hé commisaresse, ik had je berichtje al gezien maar ik wilde natuurlijk ontkrachten dat ik met de laptop in bed zit :-) Dus ik laat de incubatietijd nog even doorzetten tot het besmettelijke informatievirus straks uitbreekt!

Lever bewijs