Mijn eerste wiki speurtocht

Op 19 september 2005 stelde Mijn Smetty zich op edublogs.be de vraag:
“Hoe concreet is het werken met wiki’s vandaag in het Vlaamse onderwijslandschap?”
Het antwoord die dag was erg bedroevend.

Ik heb zo het gevoel dat het ondertussen veranderd is.
Misschien omdat ik zelf op school af en toe 2.0 gebruikmaak van de in onze Dokeos ELO geïntegreerde wiki module (waarover later meer).

Maar wat de Commissaresse vooral benieuwt, is of ook de Vlaamse bibliotheken op de wiki HFR kar gesprongen zijn.

Ik heb mijn vergrootglas ter hand moeten nemen, want zo makkelijk laten Vlaamse bibliotheekwiki’s zich niet vinden. Verder hanteerde ik een uiterst klassiek opspoorapparaat. Dat heet wholesale nba jerseys Google.

Als je binnen het .be domein zoekt met “openbare bibliotheek” wiki, krijg je ófwel openbare bibliotheken die naar een wiki linken (Wikipedia), ófwel wiki’s die naar een openbare bibliotheek linken, ófwel pagina’s die naar een wiki én een openbare bibliotheek linken, maar nooit gaat het over een wiki wholesale mlb jerseys ván een openbare bibliotheek.

bibliotheekwiki geprobeerd. Google suggereert bibliotheekweek.
Danku.

“bibliotheek wiki” brengt me bij wholesale nfl jerseys alfredh.web-log.nl die suggereert waarom wiki’s iets voor bibliotheken KUNNEN zijn (aha), bij een doodgeboren kind en via WoW!ter bij Wageningen UR Library Innovation Wiki.

U merkt het, de Commissaresse is goes even buiten de grenzen van het .be domein moeten treden om bij de noorderburen haar mosterd te halen.

Ik laat de aanhalingstekens vallen, migreer weer mijn moederland in en zo waar, met bibliotheek wiki site:be krijg ik:

Voorstel workflow voor uitlenen manga bibliotheek (KULeuven)

én dit:

Bibliotheek InfogroepWiki (VUB), o.a. bibliotheekreglement Als en wholesale jerseys aankoopvoorstellen 10

Ziezo, dat was het dan voor vandaag.
De Commissaresse wholesale nfl jerseys heeft met haar vergrootglas en Google de voetsporen A van welgeteld twee Vlaamse bibliotheekwiki’s kunnen ontwaren.
Ze hoopt dat het er meer zijn.

8 bewijzen voor “Mijn eerste wiki speurtocht”

 1. WoW!ter zegt:

  In het Groningse (inderdaad, wel erg ver van Belgie) zijn ook wat wiki’s te vinden. En ooit al eens op wowter.pbwiki.com, of vogin.pbwiki.com gekeken?
  Succes met uw speurwerk.

 2. jef zegt:

  In de mediatheek van de Katholieke Hogeschool Kempen maken we gebruik van wiki software in het kader van het DoKS project: http://doks.khk.be/wiki. Wegens veel spam hebben we het zo ingesteld dat enkel geregistreerde gebruikers wijzigingen kunnen aanbrengen.

 3. jef zegt:

  ok, dat punt moet niet bij in de url gezet worden: http://doks.khk.be/wiki

 4. Commissaresse zegt:

  @wouter: die wiki’s brengen de stand Vlaanderen – Nederland op 2 – 22 (of zo)
  @jef: bedankt om de stand Vlaanderen – Nederland op 3 – 22 te brengen

 5. WoW!ter zegt:

  Niet te somber, je vergeet de Franse helft. Maar kom op, het geeft de burger moed. Nog een hoop te ondernemen.

 6. Sybilla zegt:

  Misschien kan de mediatheekwiki van Fontys Hogescholen u ook bekoren: http://www.fontysmediatheek.nl/wiki/
  Zij is onderdeel van onze mediatheekportal waarin opgenomen: een website met statische informatie (zoals adressen en openingstijden), een weblog met dynamische informatie (nieuwtjes en achtergronden, per kennisdomein gerangschikt en heel gericht te ‘ontvangen’ middels tientallen RSS-feeds) en een geintegreerde zoekmachine waarmee catalogus, databanken en gevalideerde internetbronnen tegelijk kunnen worden doorzocht.

  Ik denk dat er vooral voldoende goede voorbeelden moeten zijn om met wiki’s aan de slag te (durven) gaan en hoop met bovenstaande een steentje te hebben kunnen bijdragen! Succes :)

 7. Saskia zegt:

  De Rijksmuseum Research Library (http://library.rijksmuseum.nl) gebruikt sinds enige maanden een gesloten wiki om de processen in de bibliotheekadministratie te stroomlijnen. Er wordt samengewerkt aan projecten in verband met catalogisering, applicatiebeheer, bibliotheekautomatisering, etc… Voorlopig opgezet met PBwiki, maar de ergernis over de nieuwe wisiwyg-editor maakt dat er overwogen wordt om Mediawiki te gaan gebruiken als we kunnen beschikken over onze nieuwe bibliotheekserver binnenkort.

  Eind mei vorig jaar stelde ik op de jaarvergadering van het Overleg Kunsthistorische Bibliotheken Nederland (OKBN) een ruilwiki voor om het ruilen van kunsthistorische publicaties (nog steeds een acquisitievorm van enig belang voor museale kunstbibliotheken) te vergemakkelijken: http://bibliotheekruil.pbwiki.com Ondanks een oproep tot participatie en enkele demonstraties is de bibliotheek van het Rijksmuseum (die als show-case fungeerde), de enige bibliotheek die deze (hele rudimentaire) wiki met grote tevredenheid gebruikt: http://bibliotheekruil.pbwiki.com/Amsterdam%20-%20Rijksmuseum%20Bibliotheek

  Wat de stand Vlaanderen-Nederland betreft, hoe reken je een wiki aan die werd ontwikkeld door een Vlaamse in Nederland? Ieder een half punt ;-)

 8. Commissaresse zegt:

  Dit is wel voor ieder een vollédig punt waard!

Lever bewijs