Serendipity

Vandaag zat ik op een meeting aan Smetty te denken. Nanana.
Op die bijeenkomst hebben Rune Buerman (Stichting Lezen), Kristof Michiels (IBBT), Johan Mijs (VCOB) en ik een SWOT-analyse gemaakt van Web 2.0 in het kader van literatuureducatie.
Plots moest ik dus aan Smetty denken die gisteren schreef:

Het valt me op dat ik het laatste jaar niet veel nieuwe muziek ontdekt heb. De laatste tijd luister ik online naar de radio (vooral 4fm en stubru) en dat inspireert mij blijkbaar niet tot aankopen. Vorig jaar heb ik wel veel nieuwe muziek leren kennen, oa. via last.fm. Misschien moet ik dat terug wat meer opzetten.

We hadden net onder O ‘serendipity’ en onder T het ‘gebrek aan serendipity’ genoteerd: ‘vinden wat je niet zoekt’ en ‘niet vinden wat je niet zoekt’.
Attendering is Web 2.0, maar gebrekkige algoritmes en zoekprofielen kunnen ervoor zorgen dat het toeval weggefilterd wordt, dat je enkel nog gewezen wordt op de ‘populaire’ werken.
Web 2.0 staat voor de massa en dit kan op een bepaalde manier ook betekenen dat men liever de weg van de minste weerstand kiest (we dachten daarbij aan het boekenprogramma Alles uit de kast dat wegens te lage kijkcijfers door de VRT werd afgevoerd).
Maar, langs de andere kant, Last.fm, mooi voorbeeld van serendipity.

Smetty betreurt in haar post ook dat ze een concert van Wir sind Helden gemist heeft:

Ze hebben vorige week een concert in de AB gegeven, maar het was helaas uitverkocht voor ik het opmerkte.

Wel, zet die Last.fm gauw weer aan, want ik hoorde vandaag zeggen dat de social software nu ook concerttips genereert.

Wie meer wil horen over Web 2.0, lezen, secundair onderwijs en serendipity, kom naar de Dag van de literatuureducatie op 13/11 in Mechelen.

3 bewijzen voor “Serendipity”

 1. LamaZone zegt:

  … en web 2.0 zou web 2.0 niet zijn mocht je je niet kunnen abonneren via RSS op die concerttips. Heb ik dat toevallig vandaag niet gedaan zeker.
  Serendipity. Indeed.

 2. Jens De Groot zegt:

  Foei, en zelf ook geen grote last.fm gebruiker, zeker?
  http://www.last.fm/user/commissaresse ;-)

  Inspector Morse

 3. de Commissaresse zegt:

  @Jens: Ik voel me betrapt!

Lever bewijs